Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (Ρωμαϊκή Έπαυλη στο Λουτράκι)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου παρευρέθηκε το Σάββατο 2-11-2013 στην εορτή λήξης της ανασκαφικής περιόδου 2013 στην περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου Κορινθίας.
Ήταν μια σεμνή εορτή, που περιελάμβανε και ξενάγηση στο χώρο, την οποία οργάνωσε η επικεφαλής της Ανασκαφής Αρχαιολόγος κα Ασλαματζίδου και οι συνεργάτες της, ο Σύλλογος των φίλων του Μουσείου Περαχώρας, ο πολιτιστικός Σύλλογος “Φλοίσβος”, εθελοντές και συμμετέχοντες στην Ανασκαφή.
Η συστηματική Ανασκαφή εκπονείται με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο πενταετούς Ανασκαφικής έρευνας, η οποία έχει αγκαλιαστεί από τους κατοίκους της περιοχής και βοηθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Έχει δε αποκαλύψει, μέχρι σήμερα, μια μεγάλου μεγέθους, πολυτελή Ρωμαϊκή Έπαυλη, με βοηθητικές εγκαταστάσεις, και παραπλεύρως Λουτρικό συγκρότημα μεγάλων διαστάσεων.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Ανασκαφής είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Δίνουν σοβαρές ενδείξεις για τη σημασία της περιοχής του Ισθμού, κατά την Ύστερη Αρχαιότητα καθ’όσον η Έπαυλη ήταν σε χρήση και κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η περιοχή του Ισθμού, κατά την Ύστερη Αρχαιότητα και τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, καθ’όσον και αυτή την εποχή ο Ισθμός ήταν κέντρο ανάπτυξης με σημαντική ακμή και έντονο εμπορικό, αστικό και λατρευτικό προσανατολισμό. Είναι μια εποχή άγνωστη και η Έπαυλη μας βοηθάει στην κατανόηση της. Το Λουτρικό συγκρότημα, είναι λογικό, λόγω της επιφάνειας του να μην ανήκει αποκλειστικά στην  Έπαυλη, αλλά να χρησιμοποιείται και ευρύτερα.
Θα πρέπει να συνδεθεί αυτό με τη γενικότερη χρήση των Λουτρών και την ανάπτυξη του Θερμαλισμού σε αυτή την περιοχή του Ισθμού-Λουτρακίου. Φαίνεται ότι ο Θερμαλισμός στο Λουτράκι έβρισκε εφαρμογή και κατά την εποχή αυτή.
 Η Έπαυλη αυτή μαζί με τα παλαιότερα ευρήματα, όπως λείψανα ναού κλασικής εποχής, ίσως του Ασκληπιού στο σχέδιο πόλεως Λουτρακίου, που αποκαλύφθηκε περίπου το 1920 και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν κοντά στο κέντρο του Λουτρακίου, δίδουν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη του Λουτρακίου, ίσως ως αυτοτελής οικισμός, και στους κλασικούς χρόνους, πέρα από την αναφορά της πόλεως στους Ρωμαϊκούς χρόνους ως «Θέρμαι».  
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον χώρο του πολιτισμού πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό ποιοτικών έργων και δράσεων προϋπολογισμού περίπου 110 εκατ. ευρώ.
Στην Κορινθία, όπως και στις άλλες ενότητες, εκτελεί σημαντικά έργα προβολής, προστασίας, ανάδειξης μνημείων όλων των εποχών, κλασικής, παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, κατά τρόπο όχι αποσπασματικό αλλά ολοκληρωμένο.
Για τη περιοχή της Ρωμαϊκής Έπαυλης στη περιοχή Κατουνίστρα Λουτρακίου σχεδιάζει μαζί με το Δήμο, τους Συλλόγους και τους άλλους φορείς στην ολοκλήρωση της ανασκαφής, στηρίζοντας την με κάθε τρόπο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ανοικτός επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος.
Στον χώρο αυτό θα πιστοποιείται η μεγάλη αρχαιολογική σημασία του και θα βεβαιώνεται η σημαντική Ιστορία της περιοχής του Ισθμού και του Λουτρακίου.
Συγχρόνως, ο χώρος αυτός θα αποτελέσει το στίγμα και το σήμα του Θερμαλισμού στο Λουτράκι ανά τους αιώνες.
Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός όπου θα συνδέονται οι αρχαιολογικοί χώροι και θα αποτελούν ένα δίκτυο στο χώρο και στο χρόνο, το οποίο θα είναι έκφραση της ζωντανής ιστορίας της Κορινθίας και τμήμα ενός τεράστιου ανοικτού Μουσείου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου