Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Διάβρωση ακτών



Ένα σοβαρό και συνεχές πρόβλημα ζητάει τη λύση του.

Η διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού κόλπου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της παράκτιας ζώνης. Αυτή είναι έντονη σε όλο το μήκος του Κορινθιακού κόλπου από το Λέχαιο μέχρι το Δερβένι, με αποτέλεσμα την απώλεια ή καταστροφή :
α). έργων υποδομής, π.χ. παράκτιες οδοί,
β). φυσικών πόρων, π.χ. αμμώδεις ακτές
γ). περιουσιών, π.χ. τμήματα οικοπέδων

Πολλοί είναι οι γενεσιουργοί μηχανισμοί οι οποίοι προκαλούν το φαινόμενο αυτό:
1). Φυσικοί, όπως η λοξή πρόσπτωση των κυματισμών από την δυτική πλευρά του πελάγους.

2). Ανατροπή του ιζηματολογικού ισοζυγίου.
Η συνεισφορά των φερτών υλικών των χειμάρρων της περιοχής έχει περιορισθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των ανθρωπογενών επεμβάσεων όπως φραγμάτων ανάσχεσης, διευθέτηση και διαμόρφωση κοιτών αμμοληψίας. Έτσι επιδεινώνεται το αρνητικό ισοζύγιο των ιζημάτων.

3). Έντονη οικοδομική δραστηριότητα, πολλές φορές κατά άναρχο τρόπο, και με έλλειψη υποδομών.
Η δόμηση αυτή, η οποία γίνεται από ιδιώτες, από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση ανατρέπει περαιτέρω το ισοζύγιο, ενισχύει διαβρωτικούς κυματογενείς μηχανισμούς και μεταφέρει το πρόβλημα στα κατάντη.

4). Μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, μερικές φορές ασύμβατες ή αντικρουόμενες μεταξύ τους.
Δεδομένου ότι η ακτή αποτελεί μέρος ενός ενιαίου παράκτιου συστήματος, η μελέτη και αντιμετώπιση επιβάλλεται να γίνει συνολικώς. Παρεμβάσεις σε επιμέρους μόνο τμήματα έχουν μεγάλη επικινδυνότητα για πρόκληση καταστροφών στα κατάντη.

Η Ν.Α. Κορινθίας έχει αναθέσει στο εργαστήριο Λιμενικών Έργων Ε.Μ.Π. την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των ακτών του Νομού από τη διάβρωση.

Προτάθηκαν τελικώς οι τύποι των απαιτούμενων έργων προστασίας ανά γεωμορφολογική και ακτομηχανική ενότητα. Προβλέπεται λοιπόν η κατασκευή προβόλων, κυματοθραυστών, υφάλων ή εξάλων αναβαθμών, θωράκιση μετώπων, ακόμη τεχνική αναπλήρωση της ακτής με ίζημα.
Ειδικά στα Δερβένι, Λυγιά και Λυκοποριά όπου εκτελούνται έργα προστασίας, προβλέπονται πρόβολοι, κυματοθραύστeς καί τμηματική θωράκιση ακτής.
Την Τρίτη 12/8/2009 μαζί με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Κορινθίας κον Παν. Σωτηράκο επισκεφθήκαμε την εν λόγω περιοχή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επίβλεψη των εργασιών που γίνονται και ο έλεγχος της προόδου αυτών. Συγκεκριμένα στο Δερβένι γίνεται θωράκιση τμήματος του θαλασσίου μετώπου και κατασκευή προβόλων. Ομοίως και στη Λυγιά πρόκειται να γίνουν οι ίδιες κατασκευές. Στη Λυκοποριά προβλέπεται η ολοκλήρωση κατασκευής προβόλων.
Τα έργα προχωρούν σύμφωνα με τη μελέτη και με τις υποδείξεις του επιστημονικού συμβούλου, δηλαδή του εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. και πιστεύουμε ότι γρήγορα θα αποδώσουν. Συγχρόνως έχουν ολοκληρωθεί τά έργα για τή προστασία της ακτής μεταξύ των εκβολών του Ασωπού ποταμού και του αλιευτικού καταφυγίου στο Κιάτο. Εκεί κατασκευάσθησαν δυο έξαλοι κυματοθραύστες, παράλληλοι στην ακτή. Αυτοί έχουν μήκος περίπου 150μ. και ύψος 1,50μ. σε απόσταση μεταξύ τους. Με τη μελλοντική κατασκευή και άλλων κυματοθραυστών στο σύστημα, θα έχουμε και προστασία και βελτίωση της ακτής. Για την επίλυση του προβλήματος απαιτούνται επεμβάσεις σε πολλά μέτωπα της ακτής, ένα σύνολο δομικών παρεμβάσεων, βάσει ενιαίας, ολοκληρωμένης μελέτης. Όλα αυτά τελικά θα εξασφαλίσουν τη προστασία, τη βελτίωση, τη σωστή διαχείρηση της παράκτιας ζώνης προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου